Zubni implantati | Dental centar Ostojić - Ordinacija

Zubni implantati

Zubni implantati imaju ulogu nosača krunice ukoliko nedostaje jedan zub, odnosno mostova, ukoliko je prisutan nedostatak većeg broja zubi.

Dogovori stručni pregled i zablistaj s novim prekrasnim osmijehom!

Potrebna Vam je ugradnja zubnih implantata?

Bilo da se radi o nadomjesku jednog zuba, više njih ili potpune bezubosti, količina odnosno broj potrebnih implantata definira se na prvom pregledu. Ako nedostaje jedan zub, ugrađuje se jedan implantat na tu istu poziciju i stavlja se keramička krunica. Ako nedostaju dva ili tri zuba stomatolog odlučuje hoće li, primjerice, biti potrebna dva ili tri implantata, nedostaju li četiri zuba u jednom redu, možda će biti potrebno ugraditi samo dva implantata koji će nositi most od četiri elementa i tako popuniti prazan prostor. Sve je stvar kliničke procijene stomatologa. Puno pacijenata sami određuju broj implantata što je velika pogreška jer se tu radi i o velikim razlikama i odstupanjima pa je doista najbolje moguće rješenje otići na stručan pregled.

Što su zubni implantati?

Zubni implantati su titanski vijci koji se ugrađuju u kost i predstavljaju zamjenu za korijen izgubljenog zuba. Titan se koristi zbog svoje biološke neutralnosti, što je jako važno kako bi koštano tkivo prihvatilo ugrađeno strano tijelo. Na implantat se postavlja titanska nadogradnja (u novije vrijeme sve češće cirkonska) koja služi kao poveznica između implantata i protetskog nadomjestka.

Zubni implantati imaju ulogu nosača krunice, ako nedostaje jedan zub, odnosno mostova, ako je prisutan nedostatak većeg broja zubi. Potpuno bezubi pacijenti često imaju problema s nošenjem totalnih proteza. Implantati su u tim slučajevima posebno zahvalni jer služe za sidrenje (učvršćivanje) proteza, pri čemu nošenje, osobito donjih proteza, postaje znatno sigurnije, a žvakanje kvalitetnije.

Implantatske usluge

All-on-4®

ALL-ON-4® ili “sve na 4” je protokol koji omogućava pacijentu provizorne fiksne zube unutar 24 sata.

All-on-5

Za sve pacijente koji imaju manju čeljust, a ekonomski nisu u prilici napraviti ALL-ON-4 ili ALL-ON-6

All-on-6

ALL-ON-6 metoda je metoda ugradnje šest vertikalnih implantata duž cijele čeljusti

Polufiksne proteze

Polufiksne proteze su kao rješenja jeftinija od fiksnih proteza i odlična alternativa

Pojedinačni implantat

Za sve pacijente koji trebaju jedan ili nekoliko pojedinačnih implantata

Zygoma implantati

Za one kojima do sada nije bila moguća ugradnja implantata zbog manjka kosti u gornjoj čeljusti

Implantati koje koristimo

Dijagnostičke metode za ugradnju zubnih implantata

CBCT (ConeBeam CT) snimka

CBCT snimka omogućava prikaz kosti u 3 dimenzije preko računalnog programa kako bi nam olakšala preciznije i lakše pozicioniranje implantata kod pacijenta. Trodimenzionalni prikaz koštanih struktura i računalna simulacija ugradnje implantata daju pacijentu uvid u sam plan i postupak liječenja. Digitalni softver nam pomaže u odluci je li implantološka terapija uopće moguća te postoji li potreba za dodatnim kirurškim tehnikama i materijalima. Jedna od najvažnijih prednosti 3D dijagnostike je mogućnost odabira vrste implantata kao i najjednostavnije minimalno invazivne tehnike ugradnje za samog pacijenta.

Digitalni RTG

Klasični zubni rentgen o kojem smo gore govorili je stvar prošlosti.
Ono što nudimo je RVG (radioviziografija), odnosno digitalno snimanje zuba koje do 90 % manje zrači od klasičnog RTG-a. Najveća prednost mu je prije svega momentalni pristup slici i precizna dijagnostika. Postoje dva tipa RTG snimki koje koristimo u našoj ordinaciji, a to su digitalni ortopan i intraoralna dentalna slika. Digitalni ortopan je panoramska digitalna snimka cijele čeljusti (gornje i donje). Intraoralna dentalna slika nam daje prikaz pojedinog zuba, detalje krune i korijena te okolnih struktura parodonta i alveolarne kosti.

Računalno vođena implantacija zubnih implantata

Provodi se računalnim programom za analizu CT snimaka pacijentovih čeljusti koji služi za virtualno planiranje ugradnje implantata. Precizna je i točna dijagnostička metoda koja prikazuje sve promjene stanja kosti. Vrlo precizno prikazuje susjedne zube ako ih ima, položaj živaca, krvnih žila, čeljusnih sinusa.
Navedeni računalni program omogućuje savršenu 3D rekonstrukciju čeljusti što olakšava planiranje kompletnog postupka ugradnje implantata, njihovog broja, dužine, promjera, angulacije i odnosa prema susjednim strukturama. Ovim programom postižemo visoku preciznost kako kirurškog tako i protetskog dijela terapije.

Imedijatna implantacija

Imedijatna implantacija je metoda kojom se neposredno poslije vađenja zuba u ekstrakcijsku ranu ugrađuje zubni implantat određenog tipa i oblika što omogućuje da se odmah izradi i privremeni protetski rad. Na ovaj način znatno se skraćuje vrijeme od gubitka zuba do izrade završnog protetskog rada. S druge strane, ovo rješenje je prihvatljivije za pacijente što se tiče estetike, a također i funkcije. Najvažnija prednost imedijatne implantacije je ta da se u jednoj posjeti izvrši i ekstrakcija zuba i ugradnja implantata. Tako se značajno usporava resorpcija koštanog tkiva alveole izvađenog zuba. Dobri kandidati za imedijatnu implantaciju su pacijenti čiji zubi nisu zahvaćeni upalnim procesima, kod kojih su očuvani koštani zidovi alveole i koji imaju gingivu potrebne debljine.

Mjerenje stabilnosti zubnih implantata

Osstell ISQ je dijagnostički uređaj koji vrlo precizno mjeri stupanj oseointegracije implantata.
Omogućuje doktoru dentalne medicine odlučiti kada je optimalno vrijeme za opterećenje implantata. Točno mjerenje stabilnosti implantata vrlo je vrijedna dijagnostička metoda koja omogućuje uspješnu terapiju. Izmjerene niske vrijednosti ukazuju kako je implantat nedovoljno oseointegriran te je potrebno odgoditi njegovo opterećenje. Mjerenje stabilnosti implantata Osstellom potpuno je neinvazivna metoda te ju je moguće provesti u samo nekoliko sekundi.

Za implantat se pričvrsti SmartPeg nastavak koji Osstell aktivira šaljući magnetske pulseve. To uzrokuje rezoniranje SmartPega određenom frekvencijom ovisnom o stupnju oseointegracije implantata. Osstell mjeri rezonanciju i prikazuje numeričke vrijednosti na ekranu. Što su vrijednosti više, stabilnost implantata je veća.

Što ako nema dovoljno kosti za ugradnju implantata?

S gubitkom zuba nestaje i potporna kost te meko tkivo. U gornjoj čeljusti maksilarni sinusi „rastu“, a kost je sve tanja i slabija. U donjoj čeljusti je situacija slična. Zbog anatomskih ograničenja više nije moguće ugraditi implantat. No, i tu postoji rješenje. Precizna ortopan snimka ili CBCT pokazuje pravo stanje kosti i na temelju toga se planiraju daljnji zahvati – augmentacija kosti i sinus lift (podizanje sinusa).
Sinus lift je kirurški zahvat podizanja dna sinusne šupljine kako bi se stvorilo dovoljno mjesta za implantat. Ovisno o veličini defekta, sinus lift može biti vanjski (veliki, otvoreni) ili unutarnji (mali, zatvoreni). U stvoreni prostor stavlja se umjetna kost (augmentat) i zaštitna resorptivna membrana koja kroz 4-6 mjeseci sraste s vlastitom te daje potrebnu čvrstoću i volumen za implantate. Sam zahvat je bezbolan (pod anestezijom), no mogući su prolazna bolnost i oticanje operiranog područja.

Koje su prednosti zubnih implantata u odnosu na mostove i proteze?

Zubni implantati izgledaju kao vaši prirodni zubi, a zbog čvrstog srastanja s kosti nema razlike u funkcionalnosti od prirodnih zuba. Kod gubitka zuba kost oko zubnog korijena polako počinje nestajati, što čak može izmijeniti oblik čeljusti. Implantat ugrađen na tom području stimulira rast kosti, sprječavajući tako gubitak koštane strukture i posljedično povlačenje zubnog mesa. Implantat čuva vaše prirodne zube. Naime, ugradnjom implantata ne morate žrtvovati (brusiti) zdrave zube koji bi služili kao nosači mosta. Zubne proteze često su nestabilne te padaju s ležišta. Ako imate takav problem, obratite nam se s povjerenjem! Zubni implantati će ih učvrstiti i tako olakšati nošenje proteze. Implantatom dobivate stabilnu, trajnu i estetski besprijekornu nadoknadu izgubljenog zuba.

Dogovori besplatan pregled!

Od stručnog savjetovanja sa stomatologom, individualiziranog plana terapije do potpune realizacije!
Vrati osmijeh svome licu još danas!