All on 4

All on 4 ili “sve na 4” je protokol koji omogućava pacijentu provizirne fiksne zube unutar 24 sata.

All on 4

All on 4 ili “sve na 4” je protokol koji omogućava pacijentu provizirne fiksne zube unutar 24 sata.

Ugovori besplatni pregled i zablistaj s novim prekrasnim osmijehom!

Nobel Biocare® originalni All on 4 implantati

Mučite se s protezom koja žulja, ispada, ne izgleda prirodno… Da li ste znali da sve to možete izbjeći s All-on-4 fiksnim radom?

Velik postotak ljudi koji dugo vremena nose ili, bolje rečeno, pate se noseći mobilne proteze, ne znaju da za njihove probleme postoji jednostavno i brzo rješenje – All On 4 (All on four). U našem dentalnom centru vidjeli smo neke slučajeve gdje su ti problemi ozbiljno narušili samopouzdanje, ograničili društvene aktivnosti ili poremetili prehrambene navike pacijenta.

ALL-ON-4 metoda je doista revolucionaran pothvat klinike Malo’ i Nobel Biocare implantata. Za pacijente koji su tijekom godina izgubili sve zube zbog parodontoze, traume ili lošom oralnom higijenom, a mobilnu protezu ne žele ili je jednostavno ne mogu nositi, ALL-ON-4 metoda je tu pomakla granice i omogućila pacijentu savršenu funkcionalnost, odličnu statiku i nadasve estetiku. Ako se na temelju kliničkog pregleda i CBCT 3D snimke ustanovi da je kost u fronti pa sve do pozicije premolara odlične gustoće, stomatolog će pacijentu sigurno predložiti ALL-ON-4 metodu kao najbolje moguće implanto-protetsko rehabilitacijsko rješenje ako se pacijent ne osjeća dobro s mobilnom protezom, ili ju ne može nositi ili ima poriv na povraćanje prouzrokovano protezinim dugim nepcem.

Što se podrazumijeva pod konceptom tretmana ALL-ON-4®?

Koncept tretmana ALL-ON-4® je učinkovito rješenje bez dodatne ugradnje kosti koja omogućava pacijentu da ima fiksnu protezu na cjelokupnoj čeljusti isti dan kada se obavi kirurški zahvat ako postoji primarna stabilnost.

Karakteristike:

 • rehabilitacija cjelokupne čeljusti zahvaljujući ugradnji četiri implantata, dva implantata ubušena vertikalno u frontalnom dijelu čeljusti, dva implanta ubušena u koso pod kutem od 45° u stražnjem dijelu čeljusti
 • imedijatna funkcionalnost (privremena fiksna proteza) za pacijente koji zadovoljavaju kriterije imedijatnog opterećenja
 • procedura ne uključuje dizanje sinusa, zahvaljujući nakošenim stražnjim implantatima moguće je izbjeći ugradnju kosti, upotrebljava se već postojeća kost
 • minimalno invazivno, zahvat traje sat-do sat i pol
 • postoperativni oporavak je brz i bezbolan.

U Dental Centru Ostojić za zahvat ALL-ON-4 koriste se isključivo originalni Nobel Biocare implantati s doživotnom garancijom i slijedi se znanstveno provjereni Malo’ protokol.

Tko je kandidat ZA ALL ON 4?

 • Osobe koje žele fiksni protetski rad, a koje su izgubile sve ili većinu svojih zuba
 • Pacijenti koji imaju potpunu protezu duži niz godina
 • Pacijenti kod kojih je tijekom vremena došlo do teškog gubitka kosti, posebno u stražnjem dijelu čeljusti
 • Pacijenti koji nemaju dovoljnu količinu kosti za all on 6, tj most na 6 implantata savršeni su kandidati za All-on-4
 • Pacijenti koji imaju zube u jako lošem stanju i koji su predviđeni za vađenje.

U kojim slučajevima se ne može raditi ALL ON 4?

 • Ne preporučuju se u slučaju uznapredovale osteoporoze
 • Kod pacijenata s nekontroliranim dijabetesom
 • Kod ozbiljnih kroničnih bolesti srca
 • Kod teških bubrežnih bolesnika
 • Ukoliko je pacijent unutar 6 mjeseci imao terapiju zračenjem u području glave i vrata.

Priprema za ALL ON 4 zahvat

CBCT (ConeBeam CT) snimka

CBCT snimka omogućava prikaz kosti u 3 dimenzije preko računalnog programa kako bi nam olakšala preciznije i lakše pozicioniranje implantata kod pacijenta.
Trodimenzionalni prikaz koštanih struktura i kompjuterska simulacija ugradnje implantata daju pacijentu uvid u sam plan i postupak liječenja.
Digitalni softwer nam pomaže u odluci da li je implantološka terapija uopće moguća, te postoji li potreba za dodatnim kirurškim tehnikama i materijalima. Jedna od najvažnijih prednosti 3D dijagnostike je mogućnost odabira vrste implantata kao i najjednostavnije minimalno-invazivne tehnike ugradnje za samog pacijenta.

Digitalni RTG

Klasični zubni rentgen o kojem smo gore govorili je stvar prošlosti.
Ono što nudimo je RVG (radioviziografija), odnosno digitalno snimanje zuba koje do 90% manje zrači od klasičnog RTG-a. Najveća prednost mu je prije svega momentalni pristup slici i precizna dijagnostika. Postoje dva tipa RTG snimki koje koristimo u našoj ordinaciji a to su digitalni ortopan i intraoralna dentalna slika. Digitalni ortopan je panoramska digitalna snimka cijele čeljusti (gornje i donje). Intraoralna dentalna slika daje nam prikaz pojedinog zuba, detalje krune i korijena te okolnih struktura parodonta i alveolarne kosti.

Računalno vođena implantacija zubnih implantata

Provodi se računalnim programom za analizu CT snimaka pacijentovih čeljusti koji služi za virtualno planiranje ugradnje ALL ON 4 implantata. Precizna je i točna dijagnostička metoda koja prikazuje sve promjene stanja kosti. Vrlo precizno prikazuje susjedne zube ako ih ima, položaj živaca, krvnih žila, čeljusnih sinusa.

Navedeni računalni program omogućuje savršenu 3D rekonstrukciju čeljusti što olakšava planiranje kompletnog postupka ugradnje All on 4 implantata. Ovim programom postižemo visoku preciznost kako kirurškog tako i protetskog dijela terapije.

Trajanje i tijek ALL ON 4 zahvata

Trajanje zahvata ovisi o broju implantata, stoga kirurg prije zahvata dogovora očekivano trajanje cijelog procesa. Zahvat se izvodi se u lokalnoj anesteziji, bezbolno.

Dva implanata ugrađuju se okomito u središnji dio čeljusti, na poziciji dvojki, odnosno, tzv. sjekutića. Stražnji implantati se ugrađuju pod kutom od 45 stupnjeva, tako da implantat izlazi iz čeljusti u području drugog pretkutnjaka. Takvim zakošenim položajem implantata u čeljusti zaobilaze se kritična područja sa smanjenim volumenom kosti.
Izrada privremenog protetskog rada

Nakon ugradnje implantata spreman je privremeni rad, odnosno nadomjestak, koji je uključen u cijeli proces planiranja. Privremeni rad se izrađuje od akrilata i nosi se tri mjeseca, do izrade trajnog protetskog rješenja na implantatima.
Trajni protetski nadomjestak

Tri mjeseca nakon ugradnje implantata kreće se s izradom trajnog protetskog rješenja. To je razdoblje potrebno kako bi tvrda i meka tkiva čeljusti poprimila svoj stabilni oblik. Privremeni rad se skidanjem vijaka jednostavno i bezbolno demontira i uzima se otisak čeljusti za trajni most. Za izradu trajnog mosta potrebno je nekoliko radnih dana. Za vrijeme izrade trajnog mosta, pacijent i dalje nosi svoj privremeni rad tako da niti u jednom trenutku nije bez zubi.

Oporavak nakon ALL ON 4 zahvata

Nakon ugradnje implantata pacijent uzima antibiotik prema preporuci stomatologa. 7 dana nakon ugradnje skidaju se šavovi. Nakon minimalno tri mjeseca provjerava se stabilnost implantata. Potom se stavlja nadogradnja, na implantat kojom oblikujemo zubno meso nakon čega slijedi izrada trajnog protetskog rada. Dok trajni protetski rad nije gotov, nosi se privremeni protetski rad.

Tijekom oporavka nema većih komplikacija te je pacijent u mogućnosti normalno funkcionirati čitavo vrijeme.

Mjere opreza i oralna higijena

Budući da je most postavljen All-on-4 metodom jednokomadna konstrukcija gdje ne postoje razmaci između pojedinih zubi, most se čisti kao jedinstvena cjelina. Čišćenje mosta na četiri implantata je specifično i zbog toga se razlikuje od tehnika čišćenja prirodnih zubi.

Čisti se četkicom i zubnom pastom, a područja oko implantata potrebno je dodatno očistiti interdentalnom četkicom o čemu više može porazgovarati s našim dentalnim stručnjacima. Zbog dezinfekcije usne šupljine, preporuka je jednom dnevnom korištenje vodice za ispiranje usta. Također, preporuka je korištenje oralnog tuša koji čisti bazalnu stranu mosta koja se naslanja na zubno meso.

Na redovnoj godišnjoj kontroli, prema potrebi, most se može skinuti i napraviti profesionalno čišćenje.

Ugovorite besplatni stomatološki pregled!

Od besplatnog savjetovanja sa stomatologom, individualiziranog plana terapije do potpune realizacije!
Vrati osmijeh svome licu još danas!