Zubna protetika | Dental centar Ostojić - Ordinacija

Zubna protetika

Zubne krune, mostovi ili proteze rješavaju najzahtjevnije estetske i funkcionalne potrebe.

Zubna protetika

Zubne krune, mostovi ili proteze rješavaju najzahtjevnije estetske i funkcionalne potrebe.

Ugovori stručni pregled i zablistaj sa novim prekrasnim osmijehom!

Krunica, most ili zubna proteza?

Mnogi pacijenti kada se susretnu s raznim oralnim problemima, bilo da se radi o oštećenom zubu, nedostatku jednog ili više zubi, promjenom boje zubi itd. od raznih informacija, ne znaju razlučiti koje je idealno rješenje za njih. Nisu sigurni bili stavili most ili krunicu, da li je bolja metal keramička krunice ili cirkonska, koja je uopće razlika između njih! U Dental centru Ostojić nakon detaljnog specijalističkog pregleda stomatolog određuje najbolje moguće rješenje i detaljno objašnjava zašto je određena terapija idealna.

Zubna protetika (protetika zuba) grana je dentalne medicine koja se bavi nadomještanjem izgubljenih zuba i mekanih dijelova usne šupljine potpunim (totalnim) ili djelomičnim (parcijalnim) protezama, krunicama, mostovima i ljuskama.

Zubna protetika

Zubne krunice

Zubne krunice iliti po žargonu zubne navlake, dugotrajno su riješenje, a i pristupačne cijenovno. Stavljaju se na oštećeni zub ili implantat.

Zubni mostovi

Kada dvije ili više krunica spajamo zajedno radi dodatne stabilnosti i čvrstoće – nastaje most ovisno o slučaju koji treba riješiti

Zubne proteze

Za sve pacijente koji cjenovno ne mogu snositi troškove fiksnih protetskih riješenja, postoje – mobilna riješenja.

Zubne ljuskice

Rješavanje manjih estetskih nedostataka danas je jednostavnije uz veneers ljuskice. Zablistajte s holywoodskim osmijehom.

Zubne krunice i mostovi

Zubne krunice (zubne navlake) i mostovi za zube su individualni protetski nadomjestci, služe za estetsku i funkcijsku rekonstrukciju. Nedostatak zuba može dovesti do patoloških promjena u zagrizu, pomicanja i naginjanja zuba, oštećenja čeljusnog zgloba, razvoja parodontnih bolesti i nastanka novih karijesa. Zato se koriste umjetni zubi.

Koristimo ih kada su prirodni zubi izrazito jako oštećeni i/ili estetski neprihvatljivi. Mogu se postavljati na prirodne brušene zube ili na ugrađene zubne implantate kako bi njima zatvorili otvor koji je nastao u zubnom nizu uslijed gubitka prirodne krune zuba. Ukoliko ih se stavlja na prirodne zube, zube je potrebno prethodno izbrusiti.

Zubni mostovi i zubne krunice izrađeni su od dentalne keramike ili kompozita koji se nadodaje na konstrukciju koja može biti lijevana (kobalt-krom, zlatne legure..) ili izrađena CAD/CAM tehnologijom (zirkon, aluminij oksid, titan, kobalt-krom). Zubna protetika služi nam da nadomjestimo izgubljene zube, estetski korigiramo postojeće, tj. poboljšavamo funkciju i estetski izgled zuba, a samim tim poboljšavamo kvalitetu Vašeg života.

Zub koji se obrađuje odnosno nadoknađuje potrebno je prethodno izbrusiti. Nakon brušenja uzima se otisak preostalog dijela prema kojemu se zatim izrađuje zubna krunica.

Zubne proteze

Proteza je zamjena za nedostajuće zube i okolna tkiva. Dostupne su dvije vrste proteza – potpune i djelomične proteze. Potpuna proteza se koristi kada svi zubi nedostaju, dok se parcijalne proteze koriste kada ostanu prirodni zubi.

Totalne proteze
Totalna proteza može biti “klasična” ili “imediatna”. Izrađena nakon što su zubi uklonjeni i tkivo desni počelo je zacjeljivati, klasična proteza je spremna za postavljanje u ustima oko osam do 12 tjedana nakon uklanjanja zuba.

Za razliku od klasičnih proteza, imediatne proteze su napravljene unaprijed i mogu se postaviti čim se zubi uklone. Kao rezultat toga, pacijent ne mora biti bez zuba tijekom procesa zacjeljivanja. Međutim, kosti i zubno meso se tijekom vremena smanjuju, posebno tijekom perioda zacjeljivanja nakon uklanjanja zuba. Stoga, nedostatak imediatnih proteza u usporedbi s klasičnim protezama je da one zahtijevaju više prilagodbi kako bi se pravilno prilagodile tijekom procesa zacjeljivanja i općenito bi ih trebalo smatrati privremeno rješenje sve dok se klasične proteze ne mogu napraviti.

Dogovori besplatni stomatološki pregled!

Od stručnog savjetovanja sa stomatologom, individualiziranog plana terapije do potpune realizacije!
Vrati osmijeh svome licu još danas!