Zubne proteze | Dental centar Ostojić - Ordinacija

Zubne proteze

Proteza je zamjena za nedostajuće zube i okolna tkiva. Dostupne su dvije vrste proteza – potpune i djelomične proteze.

Dogovori stručni pregled i zablistaj sa novim prekrasnim osmijehom!

Zubne proteze

Proteza je zamjena za nedostajuće zube i okolna tkiva. Dostupne su dvije vrste proteza – potpune i djelomične proteze. Potpuna proteza se koristi kada svi zubi nedostaju, dok se parcijalne proteze koriste kada ostanu prirodni zubi.

Totalne proteze

Totalna proteza može biti “klasična” ili “imedijatna”. Izrađena nakon što su zubi uklonjeni i tkivo desni počelo je zacjeljivati, klasična proteza je spremna za postavljanje u ustima oko osam do 12 tjedana nakon uklanjanja zuba.

Za razliku od klasičnih proteza, imedijatne proteze su napravljene unaprijed i mogu se postaviti čim se zubi uklone. Kao rezultat toga, pacijent ne mora biti bez zuba tijekom procesa zacjeljivanja. Međutim, kosti i zubno meso se tijekom vremena smanjuju, posebno tijekom perioda zacjeljivanja nakon uklanjanja zuba. Stoga je nedostatak imedijatnih proteza u usporedbi s klasičnim da one zahtijevaju više prilagodbi kako bi se pravilno prilagodile tijekom procesa zacjeljivanja i općenito bi ih trebalo smatrati privremenim rješenjem sve dok se klasične proteze ne mogu napraviti.

Djelomične proteze

Djelomična proteza ili most obično se sastoji od zamjenskih zuba pričvršćenih na akrilatnu podlogu, koja se ponekad povezuje metalnim okvirom koji drži protezu na mjestu u ustima. Djelomična proteza se koristi kada jedan ili više prirodnih zuba ostane u gornjoj ili donjoj čeljusti. Fiksni most zamjenjuje jedan ili više zuba postavljanjem krunica na obje strane prostora i pričvršćuje im umjetne zube. Ovaj “most” je zatim cementiran na svoje mjesto. Ne samo da djelomična proteza popunjava prostore stvorene zubima koji nedostaju, nego sprječava i druge zube da mijenjaju položaj. Precizna djelomična proteza može se ukloniti i ima unutarnje privitke umjesto kopči koje se pričvršćuju na susjedne krune.

Akrilatna totalna proteza

Akrilatne totalne proteze su rješenje za potpunu bezubost kod pacijenata. Akrilatne djelomične proteze s kvačicama su rješenje kod manjka jednog ili više zubi.

Wironit proteza

Wironit proteza je djelomična proteza koja se pričvršćuje na postojeće zube pomoću kvačica ili dolder prečkom od metalne legure. Koriste se kod pacijenata koji žele bolju stabilnost i čvrstoću, a koriste se i u kombiniranim radovima..

Thermopress proteza

Thermopress ili VERTEX proteze. Za sve pacijente koji ne žele vidljive metalne kvačice ili su alergični na bilo koju vrstu metala, ovaj materijal je idealno rješenje za njih. Izrazito mekane, neslomljive i jako ugodne pri nošenju THEROPRESS proteze, bilo potpune bilo djelomične, predstavljaju estetski spas kod pacijenata koji se žele riješiti vidljivih metalnih kvačica u frontalnim ili lateralnim područjima.

Proteze na teleskopima

Proteze na teleskopima – ukoliko pacijent ima još svojih preostalih zubi koji su relativno dobro statički pozicionirani, a ne žele ulaziti u velike čeljusne rekonstrukcije zbog raznih razloga, ovo može biti odlično rješenje za njih. Zubni luk se upotpunjuje protezom koja će se kačiti na preostale zube koji su prethodno izbrušeni i na koje su se postavile primarne metalne kapice koje se onda kače na tzv. sekundarne kapice koje su postavljene u samoj protezi. Ovakvim polufiksnim rješenjem postiže se bolja retencija same proteze i pacijentu se omogućava bolje održavanje oralne higijene jer je svaki zub nosač zaseban i pristupačan čišćenju.

Kombinirani radovi

Kombinirani radovi su rješenja u kojima se, kako sam naziv kaže, kombiniraju preostali zubi koji su u dobrom stanju i koji se povezuju u metal-keramičke mostove i na koje se onda vežu mobilne polufiksne proteze s pressima. Odlično rješenje za pacijente koji imaju manjak kosti, ne mogu dobiti implantate ili ne žele, a htjeli bi ipak bolje statičke uvijete od onih koji nude mobilne potpune ili parcijalne proteze.

Dogovori besplatan stomatološki pregled!

Od stručnog savjetovanja sa stomatologom, individualiziranog plana terapije do potpune realizacije!
Vrati osmijeh svome licu još danas!