Amalgamski ispun crna plomba ili kompozitni ispun bijela plomba cijena?

Amalgamski ispun ili kompozitni ispun – u čemu je razlika i zašto ih koristimo

Amalgamski “crni” ili kompozitni “bijeli” ispun, pitanje je sad?

Amalgamska “crna plomba” ili kompozitna “bijela plomba cijena” – bijeli ispun cijena, pitanje je sad?

Zdravi i blistavo bijeli zubi  nešto su čemu svi težimo, no užurbani način života, prehrana bogata rafiniranim šećerima te nedostatna oralna higijena dovode do pojave karijesa. Karijes razara zubno tkivo te zub nepovratno nestaje. Izgubljeno zubno tkivo tada nadoknađujemo ispunom ili tzv. plombom. Crni ili bijeli ispun pitanje je sad?

Amalgamski ispun – tzv. „crni“ ispun

Amalgamski ispun – tzv. crna plomba i koja je bijela plomba cijena

„Crni“ ili amalgamski ispun je po sastavu slitina žive s jednom ili više kovina te se dugo kroz povijest koristio kao materijal izbora za ispune.

Zašto DA?

* Mehanička čvrstoća – amalgamski ispuni su zbog svog sastava jako čvrsti i otporni što je izuzetno bitno zbog velikih sila koje se stvaraju u ustima prilikom žvakanja, pogotovo na stražnjim zubima.

*Lakša aplikacija i bolja podnošljivost sline – amalgamski ispuni su lakši za rukovanje jer njihovom stvrdnjavanju ne smeta slina a kako je u ustima uvijek vlažno to je definitivno prednost.

A zašto NE?

* Brušenje velikog dijela zuba – amalgamski ispun se za zub veže samo mehanički te da ne bi ispali zub se mora izbrusiti na poseban način koji će držati taj ispun u zubu. Takav način brušenja zuba česti zahtjeva uklanjanje velikog dijela zuba koji nije napadnut karijesom.

*Živa?! – jedan od osnovnih gradivnih materijala crnog ispuna je živa. Točno je da je živa toksična no samo u velikim količinama te se vode velike rasprave o štetnosti amalgamskih ispuna za organizam. Neke europske države su u potpunosti zabranile uporabu amalgamskih ispuna upravo zbog prisustva žive u njima dok se one u SAD-u smatraju potpuno sigurnima.

*Amalgamske tetvaže, galvanizam … – amalgamski ispun može obojati okolno zubno meso te stvoriti pojavu galvanizma ako u ustima postoje i drugi metali npr. metalne krunice ili proteze.

*Nezadovoljvaća estetika – uzevši u obzir sve negativne osobine „crnih“ ispuna, nezadovoljavajuća estetika jedna je od najvećih. Već pri jednom osmjehu „crne“ plombe su vrlo vidljive te narušavaju estetiku usne šupljine što je u današnje vrijeme apsolutno neprihvatljivo. Uz amalgamske ispune zubi mogu biti zdravi ali ne i blistavo bijeli!

Zbog svih ovih loših strana „crnih“ ispuna znanstvenici su godinama tražili materijal koji će valjano zamijeniti amalgame te ispraviti sve njihove nedostatke. Taj materijal je kompozit ili bijeli ispun.

Kompozitni ispun – tzv. „bijela plomba“

Bijeli kompozitni ispuni po svom sastavu su kompozitne smole te ne sadrže metale pa tako ni“problematičnu“ živu.

Crna plomba – da li je zaista toliko opasna? Bijela plomba cijena u dental centru ostojić

Zašto DA?

* Čuvaju zubno tkivo –  pri izradi kompozitnog ispuna brušenje zuba puno je manje nego pri izradi crnog ispuna te se uklanja samo dio zuba zahvaćen karijesom, a ne i zdravi dio zuba kao kod crnog ispuna.

* Kemijska veza – kompozitni ispun se za razliku od crnog za zub vežu kemijskom vezom uz pomoć posebnog adheziva. Pošto se veza ostvaruje na kemijskoj vezi ona je puno jača i postojanija od mehaničke veze koju imamo kod crnih ispuna.

*Savršena estetika – godine istraživanja i rada rezultirale su stvaranjem kompozitnih materijala koji mogu savršeno imitirati boju prirodnog zuba. Današnji materijali za bijele ispune dolaze u mnogo različitih boja i nijansi te se zub uz vješte ruke stomatologa može rekonstruirati apsolutno savršeno.

Crna plomba zamjena i bijela plomba cijena

Kompozitni ispun naravno ima i neke svoje nedostatke. Slabije podnose slinu te je teže raditi s njima. Također s godinama mogu promijeniti boju pogotovo uz učestalu konzumaciju  obojenih pića i hrane. Unatoč tome, svi ti nedostatci su zapravo zanemarivi u usporedbi s velikim prednostima bijelih kompozitnih ispuna.  Zbog toga je bijeli ili kompozitni ispun definitvno materijal izbora za nadoknadu izgubljenog zubnog tkiva u modernoj stomatologiji.

U našoj ordinaciji koristimo samo najkvalitetnije materijale i kompozite najnovijih generacija kako bi zadovoljili najviše estetske i funkcionalne standarde stomatološke struke, a našim pacijentima omogućili prekrasan osmijeh kojeg se ne bi posramile niti najpoznatije Hollywoodske zvijezde današnjice.

Niste zadovoljni svojim zubima? Dogovorite svoj besplatan specijalistički pregled i zablistajte s novim osmjehom.