Parodontologija | Dental centar Ostojić - Ordinacija

Parodontologija

Krvarenje desni, otečene desni i bol zubnog mesa mogu ukazivati na jednu od lakših ili težih bakterijskih upala desni – parodontozu

Dogovori stručni pregled i zablistaj s novim prekrasnim osmijehom!

Krvarenje desni ili bol zubnog mesa su simptomi parodontitisa

Najčešća bolest usne šupljine, nakon karijesa, kod većine ljudi jest upala parodonta.
Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi proučavanjem i liječenjem potpornih tkiva zuba tzv. parodonta (zubno meso, kost, cement i parodontalni ligament). Počinje kao gingivitis tj. upala zubnog mesa. Uzrokuju je meke (plak) i tvrde naslage (kamenac) na zubima koje sadrže bakterije, uzročnike upale. Upaljeno zubno meso je otečeno, bolno i krvari prilikom četkanja. Ako se ne liječi napreduje u parodontitis.

Parodontitis je kronična upala dubljih struktura koje okružuju zub (kost i vlakna koja povezuju zub i kost). Razaranjem tih struktura stvaraju se džepovi koji se s vremenom produbljuju te u konačnici dovode do rasklimavanja i gubitka zuba.

Čimbenici koji dovode do gingivitisa i parodontitisa

  1. Naslage na zubima nastale uslijed loše oralne higijene.
  2. Pušenje, genetska predispozicija, stres, nekontrolirani dijabetes.
  3. Loši ispuni (plombe), krunice i mostovi koji stvaraju prostore u kojima se zadržava hrana.

Kako bi se gingivitis izliječio te spriječio nastanak i napredovanje parodontitisa, uz savršeno održavanje oralne higijene, potrebno je i profesionalno čišćenje (uklanjanje plaka i kamenca) , poliranje zuba, te biostimulacija epitela diodnim laserom za meka tkiva. 

U našoj ordinaciji se hvatamo u koštac s parodontitisom unatoč njegovoj agresivnosti. Inicijalna parodontološka terapija uključuje temeljito čišćenje tvrdih (zubnog kamenca) i mekih (dentalni plak) zubnih naslaga air flow master piezonom uz tretmane dentalnim laserima. Za uspješnu parodontološku terapiju, neophodno je koristiti kombinaciju diodnog i vodenog lasera. U našoj ordinaciji koristimo diodni laser Epic 10 američkog proizvođača Biolase te vodeni laser Waterlase iPlus istoimenog proizvođača. Laseri uklanjaju kamenac, upaljeno granulacijsko tkivo i pritom djeluju baktericidno, virucidno i stimuliraju epitelizaciju i stvaranje novog tkiva. Nakon detaljne parodontološke terapije, kod nekih pacijenata predlažemo i protetsku terapiju da bi se preostali izliječeni zubi dodatno učvrstili te im se produžio vijek trajanja.

Primjer liječenja parodontitisa

Dogovori besplatan stomatološki pregled!

Od stručnog savjetovanja sa stomatologom, individualiziranog plana terapije do potpune realizacije!
Vrati osmijeh svome licu još danas!