Uklanjanje cisti - Cistektomija | Dental centar Ostojić - Ordinacija

Uklanjanje cisti - Cistektomija

Cistektomija je disciplina uklanjanja šupljina koje su obložene tkivom i uzrokuju propadanje kosti i/ili zuba.

Uklanjanje cisti - Cistektomija

Cistektomija je disciplina uklanjanja šupljina koje su obložene tkivom i uzrokuju propadanje kosti i/ili zuba.

Dogovori stručni pregled i riješi se zubnih cisti!

Ciste su “tihe ubojice”. Nemojte čekati ni trena!

Ciste su “tihe ubojice” jer često pacijenti nemaju nikakve simptome, a ukoliko se kroz neki određeni period ne posjeti stomatolog i ne napravi rendgenska snimka pomoću koje se može ustanoviti sporna upala, ciste znaju ekspanzivno rasti i uništavati sve što im se nađe na putu: kost, zub i/ili susjedne zube.

Ukoliko primijetite promjenu boje zuba, ili imate veliki nesanirani karijes duže vrijeme, pojavu izbočine (loptice) na području vanjskog dijela gingive ili na palatinalnoj strani, bol i iznenadnu oteklinu koja se može povući, ali se i nakon nekog vremena vrati, vrijeme je za HITAN posjet stomatologu. Nakon kliničke i rendgenske dijagnostike, stomatolog odlučuje je li se formirala cista, koje je veličine i upućuje pacijenta kod oralnog kirurga kako bi se ista što prije kirurški odstranila.

Cistektomija

Cistektomija je disciplina uklanjanja šupljina koje su obložene tkivom i uzrokuju propadanje kosti i/ili zuba. Ciste su tihi ubojice, jer često pacijenti nemaju nikakve simptome, a ako se kroz neki određeni period ne posjeti stomatolog i ne napravi rendgenska snimka i ne ustanovi sporna upala, ciste znaju ekspanzivno rasti i uništavati sve što im se nađe na putu: kost, zub i/ili susjedni zubi. One nastaju kao posljedica na kroničnu upalu oko korijena zuba koji se nije liječio ili se endodontska terapija nije pokazala učinkovitom. Neki pacijenti su i genetski predodređeni pa su skloni pojavljivanju cističnih promjena u oralnoj šupljini. Ako pacijent primijeti promjenu boje zuba, ako ima veliki nesanirani karijes duže vrijeme, pojavu izbočine (loptice) na području vanjskog dijela gingive ili na palatinalnoj strani, bol i iznenadnu oteklinu koja se može povući, ali i nakon nekog vremena vratiti, vrijeme je za posjet stomatologu. Nakon kliničke i rendgenske dijagnostike, stomatolog odlučuje je li se formirala cista, koje je veličine i upućuje pacijenta kod oralnog kirurga koji će istu kirurški otkloniti. Kod manjih cisti, zahvat se izvodi pod lokalnom anestezijom, brzo se otklanja i postoperativno se pacijent osjeća odlično. Ako je cista zahvatila vrh korijena zubi, oni se otklanjaju i kirurg retrogradno zatvara kanale, a ako je cista zahvatila veći dio zuba, on se uklanja zajedno s cistom.
Ako se radi o velikim i kompliciranim cistama, pacijent se može uputiti na maksilofacijalnu kirurgiju.

Dogovori besplatan stomatološki pregled!

Od stručnog savjetovanja sa stomatologom, individualiziranog plana terapije do potpune realizacije!
Vrati osmijeh svome licu još danas!