endodoncija dr. renata ostojić

Endodontsko liječenje upale zubne pulpe (živca)

Kada bakterije prodru u unutrašnjost zuba, dolazi do upale zubne pulpe, što često rezultira jakim bolovima.

Ponekad do odumiranja živca može doći polako i bezbolno, zbog sporo napredujuće infekcije. Bakterije kroz korijenske kanale napreduju prema kosti te tamo uzrokuju upalu (apsces ili granulom). Upala zubne pulpe zahtijeva endodontsko liječenje. Kasnija opskrba zuba ispunima ili krunicama je nemoguća ako liječenje korijenskog kanala nije provedeno pravilno, tj. ako nije uklonjen uzrok infekcije i ako korijenski kanali nisu očišćeni i napunjeni.

Blaga bol i osjetljivost zuba normalna je reakcija nakon endodontskog zahvata i nastaje zbog djelovanja imunog sustava na zaostale mikroorganizme.

Ponekad, endodontsko liječenje ne može biti uspješno izvedeno zbog tankih, neprohodnih korijenskih kanala, prijašnjih loših endodontskih zahvata i sl. Neki od takvih slučajeva uspješno se rješavaju apikotomijom (kirurškim uklanjanjem vrška korijena).

Priče & Iskustva Naših Pacijenata

Klinički slučajDonald D.
Definitivno nemam više strah od stomatologa i sigurno ću vas svima toplo preporučiti.
Klinički slučajDora P.
Zamjenila sam estetski lošu “žabicu” s dva implantata u prednjem dijelu nakon dugo vremena.
SvjedočanstvaLian Y.
Sada sam prezadovoljna radom i veselim se novim životnim izazovima.

Najčešći uzrok zubobolje je bakterijska infekcija korijenskog kanala iz patološkog procesa u zubu tj. karijesa.

Ugovori BESPLATAN pregled

Tražiš najboljeg stomatologa? Naruči se na BESPLATAN specijalistički pregled. Vrati osmijeh svome licu još danas.
Bezbolni tretmani · Ugodan ambijent · Stručno osoblje

Zakaži BESPLATAN pregled

Tražiš najboljeg stomatologa? Naruči se na BESPLATAN specijalistički pregled. Vrati osmijeh svome licu još danas.
Bezbolni tretmani · Ugodan ambijent · Stručno osoblje

Apikotomija

Apikotomija je oralno-kirurški zahvat kojim se odstranjuje vršak korijena zuba. Provodi se u slučaju kada uobičajenom endodontskom terapijom nije moguće odstraniti iritanse iz korijenskog kanala, zabrtviti ga i time spriječiti upalu u području oko vrška korijena zuba.

Ako nakon endodontskog liječenja zuba upala i dalje traje, vjerojatno se radi o kanalu korijena zuba koji je jako zavinut ili teško prohodan u svojem završetku. Taj završni dio kanala nije moguće primjereno endodontski tretirati i on je najčešći uzrok ponavljanih neuspjeha liječenja. Stoga se apikotomijom odstranjuje vršak korijena, a kanal se na mjestu resekcije korijena ispunjava materijalom koji dobro brtvi. Tako se apikotomijom odstranjuju problematični dijelovi korijena, a postavljanjem ispuna na ostatak korijena sprečava se prodor iritirajućih tvari iz korijenskog kanala u područje oko vrška korijena zuba. Ovaj kirurški zahvat je kratak, a komplikacije su izuzetno rijetke. Nakon lokalne anestezije napravi se rez na gingivi (zubnom mesu), a potom se na kosti izradi otvor kroz koji se pristupa vršku korijena.

Odstrani se nekoliko milimetara vrška korijena, a na preostali dio se postavi ispun. Gingiva se postavlja preko otvora u kosti i sašije u području reza. Šavovi se skidaju nakon 5 – 7 dana, gingiva srasta, a kost se obnovi i ispuni preostali defekt.

Strojna obrada kanala ultrazvučnim instrumentima

Endodontsko liječenje zuba je iznimno teško i izazovno područje stomatologije. Postoje neka osnovna pravila, no izgled endodontskog prostora zuba uvelike varira.

Strojna obrada kanala ultrazvučnim instrumentima znatno nam olakšava rad. Strojna endodoncija najsuvremenija je stomatološka tehnologija kojom se povećava uspješnost izlječenja zubnih korijena i istodobno skraćuje trajanje terapije. Korištenjem ultrazvučnih instrumenata olakšan nam je pronalazak skrivenih kanala. Ovi instrumenti također čine ispiranje korijenskih kanala učinkovitijim. Ultrazvuk pomiče dezinfekcijsku tekućinu u kanalima te na taj način poboljšava ispiranje kanala. Omogućuje ispiranje dijelova unutrašnjosti zuba koje nije moguće mehanički očistiti.

U našoj ordinaciji koristimo Air-Flow Master Piezon (EMS). Savitljiva nikal-titanska svrdla brzo i učinkovito uklanjaju inficirana tkiva i oblikuju kanal za trajno punjenje. Kako bi se spriječila instrumentacija preko vrška korijena, koriste se digitalni mjerači dužine, tzv. apex lokatori.

Primjer endodontskog zahvata

Iskoristi priliku za novi osmijeh

Tvoje zdravlje je dragocjeno i to je najvažnije. Samo kirurški zahvati obavljeni u profesionalnoj i kvalitetnoj ordinaciji dolaze u obzir kada je u pitanju Vaše zdravlje! Javi nam se, dogovori BESPLATAN pregled i kreni na put prema novom osmijehu.

Tražite dodatne informacije? Nazovite naš Centar podrške na 0800 4554 od pon – pet 7:00 – 21:00, sub od 8:00 do 14:00 ili nas kontaktirajte mailom na ordinacija@drrenataostojic.hr

Sviđa ti se naša Ordinacija? Podijeli našu priču s prijateljima!

Nazovite nas
Kako do nas