Kada se radi korekcija osmijeha i zašto koristimo laser u stomatologiji

Kada se radi korekcija osmijeha i zašto koristimo laser u stomatologiji

Korekcija osmijeha – GUMMY SMILE

S estetskog stajališta idealno je ako se kod osmijeha osim prednjih zubi ne vidi više od 1 do 2 mm zubnog mesa. Neki pacijenti pri smijanju pokazuju previše desni. Ako su time zahvaćeni svi gornji prednji zubi, govorimo o gummy smileu. Vidljive desni tokom smijeha „GUMMY SMILE“ su relativno česta pojava kod pacijenata. Takve se osobe izbjegavaju smijati ili, kada to čine, rukom pokrivaju usta, što također nije uobičajeno i može utjecati da se te osobe nelagodno osjećaju u društvu.

Iako za pacijente gummy smile predstavlja veliki estetski problem, on predstavlja i poteškoće u funkciji. Ovisno o veličini osmijeha, otkriva se gingiva te se za korekciju primjenjuju različite procedure.

Korekcija „gummy smilea“ podrazumijeva produženje kliničke krune zuba. On se rutinski izvodi i postoje dvije metode:

  • Jedna je korištenje lasera ukoliko je potrebna manja korekcija
  • Druga je klasična kirurško-parodontološka metoda ukoliko su potrebne veće korekcije.

Također se ove dvije metode mogu i kombinirati. Koja metoda će se točno koristiti ovisi o stanju u ustima pacijenta, što se određuje stomatološkim pregledom.
Vremensko trajanje samog zahvata individualno je i najčešće uvjetovano brojem kruna na kojima se izvodi.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

U našem Dental centru za korekciju Gummy smile-a koristimo vodeni laser Biolase. Uz minimalnu anesteziju rezultat je vidljiv već za nekoliko minuta. Rez je precizan i uredan. Pacijenti su oduševljeni na prvi pogled.

Posjetite nas u ugodnom i modernom ambijentu naše ordinacije, upoznajte naš tim, a mi ćemo se potruditi opravdati vaše povjerenje koje ste nam ukazali svojim dolaskom i trajno uljepšati Vaš novi osmijeh.

Frenulektomija – mali zahvat za veliku razliku

Frenulum je nabor koji povezuje gornju i donju usnu sa zubnim mesom te donju stranu jezika s dnom usne šupljine. Uobičajeno frenulum ne uzrokuje nikakve tegobe jer je riječ o normalnoj strukturi mekog tkiva u usnoj šupljini, međutim ako je zadebljan ili skraćen može imati veliki utjecaj na položaj zubi i povlačenje zubnog mesa. Kad je frenulum jezika skraćen može utjecati čak i na govor te onemogućavati i/ili otežavati normalan raspon pokretljivosti jezika.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Kod čvrstog, zadebljalog frenuluma koji se nisko hvata na zubno meso veoma često viđamo prisutnost razmaka između gornjih središnjih sjekutićima. Taj razmak (koji se stručno naziva dijastema) može se zatvoriti ortodontskom terapijom, međutim ako se frenulum ne oslobodi moguća je ponovna pojava razmaka među zubima. Katkada čvrsti i kratki frenulum uzrokuje i povlačenje zubnog mesa te se pojavljuje crni trokut između susjednih zubi koji bi normalno trebao biti ispunjen zubnim mesom, a uslijed povlačenja može biti izložen čak i korijen zuba.

Krvarenja tijekom zahvata nema, a potpuno je BEZBOLAN jer se izvodi uz lokalnu anesteziju. Oporavak je brz, uz malo veći oprez pri četkanju oko samog tretiranog područja. Frenulektomija se osim zbog protetskih izvodi najčešće iz ortodontskih razloga. Naime, kod djece s dijastemom između gornjih jedinica nužan je radi lakšeg zatvaranja iste tijekom ortodontske terapije.